Nezaměstnanost v listopadu vzrostla na 8,6 pct, dál ubylo míst

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Česku byla v listopadu vyšší než v říjnu, zvýšila se o desetinu procentního bodu na 8,6 procenta, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Počet uchazečů o zaměstnání znovu vzrostl nad půl milionu, pracovní úřady jich na konci měsíce registrovaly 506.640, což je o 11.479 víc než na konci října. Dále klesl počet volných pracovních míst.

Počet volných pracovních míst se snížil o 3,9 procenta na 32.337. Počet míst je nižší o 1314 než v předchozím měsíci a o 587 menší než v listopadu 2009. Na jedno volné pracovní místo tak v současnosti připadá téměř 16 lidí.

Podle ministerstva se vývoj listopadové nezaměstnanosti neodchyloval od předchozích let. "Problémem nadále zůstává nízký počet volných pracovních míst," uvedla mluvčí MPSV Viktorie Plívová.

Volných pracovních míst je stále "jako šafránu", konstatovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Podle ní to dokazuje, jak je situace na trhu práce stále napjatá. "Nezaměstnanost bude také faktor, který v příštím roce bude brzdit spotřebu domácností," upozornila.

"Firmy sice mají spíše pozitivnější přístup, a pokud čelí kolísavé poptávce, snaží se zaměstnance udržet a situaci řešit jinak než propuštěním, ale problémem jsou právě nová místa. Zvláště na přelomu roku jich mnoho nevznikne a situace se dále zhorší," naznačila další vývoj Klára Valentová, specialistka na pracovní právo ze společnosti Ambruz & Dark.

Na úřadech práce bylo v listopadu nově zaevidováno 66.571 lidí bez práce. Ve srovnání s minulým měsícem je to víc o 12.847 osob a ve srovnání se stejným obdobím minulého roku jich přibylo bezmála 2000.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo 64 úřadů práce - nejvyšší nárůst byl v okresech Jeseník o 18,4 procenta, Znojmo o 13,8 procenta, Prachatice o 12,6 procenta, Písek o 11,7 procenta a Břeclav o 10,1 procenta. Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 13 úřadů práce - nejvíc se nezaměstnanost snížila v okresech Plzeň město o 1,5 procenta, Jablonec nad Nisou o 0,7 procenta, a o půl procenta shodně v Praze a v okresu Kladno.

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 47 okresů. Nejvyšší byla v okresech Jeseník (16,5 procenta), Most (15,9 procenta), Bruntál (15,8 procenta), Děčín (14,7 procenta) a Hodonín (14,2 procenta). Nejnižší míru nezaměstnanosti úřady práce zaznamenaly v okresech Praha-východ (3,8 procenta), v hlavním městě (3,9 procenta), v okrese Praha-západ (rovná čtyři procenta) a Mladá Boleslav (4,6 procenta).

Míra registrované nezaměstnanosti mužů vzrostla na 7,4 procenta a žen zůstala na 10,1 procenta.

Co se týče volných pracovních míst, nejhorší je situace v okresech Děčín, Teplice, Karviná a Prostějov. Na jedno volné místo tam na konci listopadu připadalo více než 50 lidí.

Ke konci listopadu evidovaly úřady práce 1968 volných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením, na jedno volné pracovní místo tak připadalo 34 zdravotně postižených lidí. Volných pracovních míst pro absolventy a mladistvé bylo registrováno 4318, na jedno volné místo připadalo 8,3 uchazeče této kategorie.

Podle posledních dostupných údajů byla míra nezaměstnanosti zpracovávaná Eurostatem pro mezinárodní srovnání v ČR v letošním říjnu 6,7 procenta, přičemž v 27 zemích EU činila 9,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK