Růst slovenského průmyslu v říjnu mírně zrychlil na 13,4 procenta

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 8. prosince (ČTK) - Meziroční tempo růstu slovenského průmyslu v říjnu mírně zrychlilo. Průmyslová výroba stoupla o 13,4 procenta po zářijovém nárůstu o 13,2 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad.

"I když meziroční růst průmyslové produkce už nedosahuje 20procentní růsty jako v prvním pololetí, stáje jde o silný růst. Neočekávaně silné oživení německé ekonomiky pomohlo slovenskému průmyslu a dobrou zprávou je, že aktuální indikátory z Německa naznačují, že se mu bude dařit také v nejbližších měsících," uvedl analytik ING Bank Eduard Hagara.

Nejvýraznější meziroční nárůst v říjnu vykázala výroba dopravních prostředků, která patří k tahounům slovenské ekonomiky. Produkce se zvýšila o 29,2 procenta po zářijovém nárůstu o 36,2 procenta.

Výroba počítačových, elektronických a optických produktů v říjnu stoupla o 28,9 procenta, zatímco v záři klesla o čtyři procenta. Produkce koksu a rafinovaných ropných produktu padla o devět procent.

Samotná průmyslová výroba po očištění od těžby a dodávek energií v říjnu vzrostla o 13,5 procenta. V září se zvýšila o 12,2 procenta. Dodávky energií v desátém měsíci stouply o 15,3 procenta po zářijovém nárůstu o necelou čtvrtinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK