Nezaměstnanost na jižní Moravě v listopadu stoupla na 9,7 pct

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. prosince (ČTK) - Nezaměstnanost na jižní Moravě v listopadu stoupla o 0,3 procentního bodu na 9,7 procenta. Bez práce bylo 60.534 osob schopných okamžitě nastoupit do práce. Klesl počet volných pracovních míst. Naopak v kraji o 1944 osob stoupl na úřadech práce počet uchazečů o zaměstnání. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Nárůst nezaměstnanosti souvisí se sezonními vlivy. Počet nezaměstnaných rostl především na Břeclavsku, Hodonínsku a Znojemsku.

V rámci České republiky patří území Jihomoravského kraje stále k oblastem s nadprůměrnou úrovní nezaměstnanosti. Míra nezaměstnanosti byla v listopadu oproti celostátnímu průměru o 1,1 procentního bodu vyšší. Zatímco na celkové pracovní síle v ČR se kraj podílí 11 procenty, na celkové nezaměstnanosti dosahuje nyní jeho podíl hodnoty 12,2 procent. Ze 14 krajů ČR je míra nezaměstnanosti vyšší než v kraji Jihomoravském jen ve čtyřech regionech, což je zhoršení o dvě pozice.

Počet evidovaných volných pracovních míst ve většině okresů kraje (s výjimkou okresů Brno - venkov a Blansko) v průběhu listopadu klesl. Úřady práce registrovaly celkem 3748 volných míst, z toho téměř polovina byla registrována v Brně. Na jedno volné místo připadlo v Jihomoravském kraji v průměru 16,5 nezaměstnaných, což je hodnota o málo vyšší než je celorepublikový průměr (15,7), mezi jednotlivými okresy kraje jsou však značné rozdíly. Velmi vysokých hodnot (okolo 40-ti uchazečů na jedno volné pracovní místo) dosahují okresy Břeclav a Hodonín, naopak dlouhodobě nejlepší je poměr mezi nabídkou a poptávkou v obou brněnských okresech.

Z jednotlivých okresů Jihomoravského kraje jsou nezaměstnaností nejvíce postiženy okresy Hodonín a Znojmo. V Hodoníně činila míra nezaměstnanosti 14,2 procenta. Vyšší byla v republice na Jesenicku (16,5), Mostecku (15,9), Bruntálsku (15,8) a Děčínsku (14,7). Naopak dlouhodobě je nejnižší nezaměstnanost v okresech Brno-venkov (8,0), Vyškov a Brno-město (shodně 8,1).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK