Loučovické papírny mají nového majitele, vyrábět budou asi dál

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Loučovice (Českokrumlovsko) 8. prosince (ČTK) - Papírny Vltavský mlýn v Loučovicích na Českokrumlovsku, které byly od září v konkurzu, mají ode dneška nového majitele. Je jím společnost Nevermore, a. s., se sídlem v Praze 8. Výrobu v papírnách zřejmě obnoví. Informaci ČTK potvrdil insolvenční správce papíren Petr Hain.

S obnovením výroby by neměl být problém. Všechno zůstalo po vyhlášení konkurzu zachováno tak, aby papírny mohly opět vyrábět, uvedl insolvenční správce. Reakci společnosti Nevermore ČTK zjišťuje.

S loučovickými papírnami bylo v roce 2008 zahájeno insolvenční řízení, o konkurzu rozhodl soud letos v září. Jedním z důvodů jeho vyhlášení je hospodářská krize a skokový nárůst cen vstupů, například energie, celulózy i sběrového papíru. Dalším důvodem bylo neplnění splatných peněžitých závazků a reorganizačního plánu.

Pohledávky věřitelů přesahovaly miliardu korun. Největšími věřiteli jsou banky a leasingové společnosti, které papírnám půjčily na nákup zařízení. Soud následně povolil reorganizaci firmy. V plánu reorganizace byla i změna vlastnické struktury, vlastníky papírny se tak stali vybraní věřitelé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK