Nezaměstnanost v Praze v listopadu klesla na 3,9 procenta

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Praze v listopadu klesla na 3,9 procenta ze čtyř procent v říjnu. Práci na konci měsíce v hlavním městě hledalo 32.213 lidí, což je o 173 méně než v říjnu. Na rozdíl od celorepublikového průměru se zvýšil počet volných pracovních míst, vyplývá z dnešních údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Praha tak zůstává na druhém místě mezi regiony s nejnižší mírou nezaměstnanosti. Lépe si v tomto ohledu vede jen Praha-východ s mírou nezaměstnanosti 3,8 procenta.

Hůře jsou na tom v Praze ženy, míra nezaměstnanosti žen v Praze je o celé procento vyšší než u mužů a činí 4,5 procenta. U mužů je to 3,5 procenta.

Počet volných pracovních míst v Praze se zvýšil ke konci listopadu na 5744 z 5651 o měsíc dřív. Na jedno pracovní místo v metropoli tak připadalo 5,6 uchazeče, celorepublikový průměr je 15,7 zájemce o práci. V celé zemi jsou však i regiony, kde se o jedno volné místo uchází více než 50 lidí. Jsou to okresy Děčín, Teplice, Karviná či Prostějov, například v Děčíně se o jedno volné místo uchází bezmála 57 lidí.

V celé České republice míra nezaměstnanosti v listopadu vzrostla na 8,6 procenta z 8,5 procenta v říjnu. Počet uchazečů o zaměstnání znovu vzrostl nad půl milionu, pracovní úřady jich na konci měsíce registrovaly 506.640, což je o 11.479 víc než na konci října.

Na podporu v nezaměstnanosti mělo v listopadu nárok celkem 141.135 lidí, z toho v Praze 11.226.

Výdaje státu na podporu v nezaměstnanosti činily 0,9 miliardy Kč, stejně jako minulý měsíc. "Tentokrát se ale o peníze podělil vyšší počet lidí, kteří nově přibyli v evidenci úřadů práce. Průměrná podpora tak klesla na 6200 Kč," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Průměr i celková částka jsou podle něj výrazně pod úrovní z minulého roku.

kri dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK