Slovenský parlament schválil rozpočet na 2011,schodek má klesnout

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 8. prosince (ČTK) - Slovenský parlament dnes schválil návrh státního rozpočtu na příští rok. Materiál počítá s ozdravením veřejných financí, jejichž schodek by měl klesnout na 4,9 procenta hrubého domácího produktu z letošních odhadovaných 7,8 procenta výkonu ekonomiky. Vládní koalice se navzdory dřívějším rozporům kvůli volbě generálního prokurátora sjednotila a rozpočet hladce prosadila.

Ke zlepšení kondice veřejných financí má přispět úsporný balík opatření, který počítá například s dočasným zvýšením základní sazby daně z přidané hodnoty na 20 procent ze současných 19 procent. Příjmy státu mají v příštím roce stoupnout na 13,15 miliardy eur (zhruba 330 miliard Kč) z letošních 11,87 miliardy eur. Mírně vzrostou výdaje, a to na 16,96 miliardy eur. Schodek rozpočtu tak má klesnout na 3,81 miliardy eur oproti letošním očekávaným 4,54 miliardy eur.

Nejsilnější opoziční strana Směr-SD materiál kritizovala, chtěla přidat například pro zemědělce nebo na silnice. Se svými pozměňovacími návrhy však neuspěla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK