SZIF bude do poloviny příštího roku řídit náměstek z MZe Černoch

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) bude do konce června 2011 řídit ekonomický náměstek ministra zemědělství Oldřich Černoch, poté jej nahradí regulérním ředitel, který bude vybrán na základě výběrového řízení. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Vláda v noci na dnešek na jeho návrh odvolala dosavadního ředitele fondu Tomáš Révésze.

Důvodem Révészova odvolání bylo podle MZe prosazování netransparentní a nevýhodné výměny informačního systému SZIF. Přes něj ročně protéká kolem 40 miliard korun ve formě zemědělských dotací z Evropské unie a státního rozpočtu.

"Opakovaně jsem ředitele SZIF vyzýval, aby nepokračoval v projektu, který by způsobil ekonomické škody a ohrozil vyplácení dotací zemědělcům. Neuposlechl, a proto jsem vládě navrhl jeho odvolání," uvedl Fuksa. V příštím roce se prostřednictvím SZIF bude čerpat dosud největší objem peněz, 42 miliard korun.

Fuksa již v září rozhodl, že fond bude muset poskytovatele svého nového informačního systému vybrat prostřednictvím otevřeného výběrového řízení. Zároveň fondu zakázal souběžné fungování dvou informačních systémů. Fond v čele s Révészem měl původně v plánu vyměnit současný systém od společnosti SAP za nový od Fujitsu Siemens Computers bez vypsání tendru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK