Janeček chce, aby ČT dala na web platy spolupracovníků a náklady

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. prosince (ČTK) - Generální ředitel České televize Jiří Janeček chce zveřejňovat na webu výrobní náklady pořadů a honoráře umělců, s nimiž Česká televize spolupracuje. Řekl to dnes na výjezdním zasedání Rady ČT v Brně. Janeček tak reaguje na výzvu osobností české kultury, které počátkem měsíce vyzvaly vládu a šéfy politických stran, aby si "posvítili" na situaci ve veřejnoprávní ČT, která se podle nich vymkla kontrole.

Janeček dnes kritiku osobností, mezi kterými je třeba režisér Břetislav Rychlík nebo režisérka Helena Třeštíková, odmítl. Podle něj se i tito umělci podílejí na tvorbě programu České televize, který kritizují.

Janeček proto hodlá signatářům dopisu poslat dopis, v němž navrhne, aby byly i jejich honoráře v rámci větší transparentnosti zveřejněny na webu. Veřejnosti by podle něj měly být dostupné i výrobní náklady některých pořadů ČT. Se spolupracovníky televize chystá v prvních měsících příštího roku semináře, na kterých chce s nimi svůj podnět prodiskutovat.

Signatáři dopisu upozorňujícího na údajně krizový stav v ČT také chtějí, aby se pomocí změny zákona o České televizi zamezilo tomu, že se do volby Rady České televize dostávali lidé, kteří jsou údajně napojení na politiky. Podobné podezření dnes rada odmítla.

lab jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK