Evropská komise chce sjednotit sankce pro finanční instituce v EU

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. prosince (zpravodaj ČTK) - Evropská komise chce v Evropské unii sjednotit tresty za porušení pravidel ve finančním sektoru. Novinářům to dnes řekl eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier. Podle něj se sankce v jednotlivých státech příliš výrazně liší a v mnoha případech zdaleka neodpovídají konkrétním proviněním.

"Pokud finanční instituce nedodržuje pravidla EU v případě finančních služeb, obchodníci a vedení firem si musí uvědomit, že nemají šanci na únik a jejich odpovědnost bude tvrdě vymáhána. Taková praxe v současnosti příliš často neplatí," uvedl Barnier.

Jen v šesti zemích EU je výše pokuty za porušení pravidel prakticky neomezená. V devíti členských státech mohou finanční instituce dostat pokutu převyšující jeden milion eur (zhruba 25 milionů korun). V sedmi státech pokuty dosahují jen zhruba 150.000 eur a ve zbytku jsou naprosto zanedbatelné.

"Tato situace může narušit hospodářskou soutěž na vnitřním trhu. Navíc může zvýšit riziko podkopání ochrany spotřebitele a důvěry ve finanční sektor," uvedla komise. Podle ní by evropská sedmadvacítka měla napříč EU stanovit takzvaný minimální standard, tedy minimální výši sankcí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK