Ukrajinská vláda prodloužila kvóty na vývoz obilí

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 8. prosince (ČTK) - Ukrajinská vláda prodloužila o tři měsíce kvóty na vývoz obilí, které zavedla kvůli slabé úrodě. Kvóty měly původně vypršet na konci prosince. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na ukrajinskou agenturu Interfax.

"Tato otázka je vyřešena. Kvóty byly z rozhodnutí vlády prodlouženy," uvedl ukrajinský ministr pro zemědělskou politiku Mykola Prysjažňuk. Prodloužení kvót tento týden navrhlo ministerstvo hospodářství. Dodatečné kvóty by podle tohoto návrhu měly činit 500.000 tun u obilí a milion tun u kukuřice.

Ukrajina patří mezi přední světové vývozce pšenice, kukuřice a ječmene. Celková sklizeň obilí v zemi však v letošním roce podle agentury Reuters kvůli velkým suchům pravděpodobně klesne na zhruba 39 milionů tun z loňských 46 milionů tun.

Ukrajinská vláda chce omezením vývozu stejně jako sousední Rusko zabránit prudkému růstu domácích cen základních potravin. Rusko v srpnu vývoz obilí do konce letošního roku kvůli katastrofálnímu suchu a lesním požárům zcela zakázalo. Ruský zákaz přispěl k výraznému růstu cen pšenice na světových trzích.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK