Visa Europe sníží některé poplatky a EU ji přestane vyšetřovat

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. prosince (ČTK) - Evropská komise upustila od vyšetřování společnosti Visa Europe kvůli jejímu chování na trhu za slib, že firma sníží v devíti evropských zemích poplatky u debetních karet na 0,2 procenta. Sazba bude jednotná u mezinárodních transakcí i při nákupu na domácím trhu a redukce bude právně závazná po čtyři roky, uvedla komise v dnešní zprávě.

Visa přijala jednotnou sazbu pro Irsko, Island, Itálii, Lucembursko, Maďarsko a Nizozemsko, Maltu, Řecko a Švédsko. Komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia uvedl, že nižší poplatky budou přínosem pro spotřebitele i obchodníky.

Komise dodala, že nová sazba představuje snížení současných poplatků o 30 až 60 procent. Jde o poplatky, které prodejci platí bankám a zprostředkovatelským sítím jako Visa nebo MasterCard pokaždé, když zákazník použije kreditní nebo debetní kartu.

Pro tyto firmy je to významný zdroj příjmu. Visa Europe získává z debetních karet přes 70 procent příjmů z platebních transakcí.

Komise obvinila síť kreditních a debetních karet Visa, že nastavením poplatků blokovala konkurenci mezi bankami, v minulém roce. Nyní oznámila, že případ jejích debetních karet uzavírá. Visu Europe ale ještě čeká vyšetřování poplatků z transakcí na dalších kartách včetně kreditních.

MasterCard snížil své poplatky z transakcí přes kreditní a debetní karty v dubnu za to, že ho EK přestala vyšetřovat. Obrátil se ale na soud, aby ke kauze získal soudní verdikt. S americkým ministerstvem spravedlnosti se Visa a MasterCard dohodly na vyrovnání v říjnu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK