Dolar zpevnil díky vyšším výnosům amerických vládních obligací

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. prosince (ČTK) - Dolar dnes na devizovém trhu zpevnil a v krátké době by si mohl zisk udržet. Obchodování ovlivnily vyšší výnosy amerických vládních obligací, které reagovaly na prodloužení daňových úlev v USA do příštího roku. Očekává se, že opatření podpoří růst americké ekonomiky.

Kurz eura oslabil o desetinu procenta na 1,3246 USD, když se mu tento týden nepodařilo udržet nad hranicí 1,34 USD. Dolar vůči japonskému jenu posílil o 0,6 procenta na 83,93 JPY a nakrátko se dostal nad 84 jenů. Ke koši šesti měn dolar stoupl o pětinu procenta.

Poprvé za několik týdnů se obavy z dluhů v eurozóně dostaly mimo pozornost investorů. Ta se opět stočila ke kondici ekonomiky Spojených států.

Někteří analytici uvádějí, že daňové úlevy můžou zvýšit růst hrubého domácího produktu v USA až o dva procentní body. Výnosy desetiletých vládních obligací díky tomu vzrostly na 3,25 procenta, kde nebyly od konce června. Vyšší výnosy mají tendenci růst dolaru podporovat, protože odrážejí rychlejší vzestup a některá dolarová aktiva se pak jeví jako atraktivnější investice, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK