ČNB odejmula licenci Vojenské družstevní záložně

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Česká národní banka odejmula Vojenské družstevní záložně povolení působit jako družstevní záložna. Důvodem byly přetrvávající závažné nedostatky v podnikání záložny. ČNB o tom dnes informovala v tiskové zprávě. K dnešnímu dni tak má platnou licenci 14 družstevních záložen.

Vojenská družstevní záložna nebyla podle ČNB dlouhodobě schopna plnit zákonem stanovené minimální požadavky na kapitálové vybavení, což ohrožovalo její finanční stabilitu a zájmy jejích vkladatelů. "Vedle toho byla zjištěna i četná pochybení, jako překračování limitů úvěrové angažovanosti nebo nedostatky v řídicím a kontrolním systému," uvedla ČNB.

Objem klientských vkladů Vojenské družstevní záložny činil ke konci letošního října 137 milionů korun. Celková bilanční suma byla zhruba 165 milionů korun. "Podle výše objemu klientských vkladů činil podíl Vojenské družstevní záložny na trhu družstevních záložen 0,8 procenta," uvedla ČNB. Celý sektor družstevních záložen měl na konci letošního třetího čtvrtletí bilanční sumu převyšující 18,4 miliardy korun.

Naposledy ČNB odejmula povolení k činnosti v sektoru družstevních záložen Úvěrnímu družstvu PDW, Praha v březnu 2010. Důvodem byly rovněž závažné nedostatky v činnosti.

sos vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK