Sněmovna podpořila změny zákoníku v bydlení

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Sněmovna dnes podpořila návrh novely občanského zákoníku, která má změnit paragrafy týkající se bydlení. Nová úprava má například pomoci řešit soudní spory o určení nájemného po ukončení jeho regulace. Poslanci ČSSD vetovali schválení předlohy už v prvním čtení. Novela nyní míří do výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a do ústavně právního výboru, které budou mít na projednání měsíc.

Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, budou se moci podle návrhu obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklém. Pro lepší orientaci soudů, ale především nájemců a pronajímatelů, připravuje ministerstvo pro místní rozvoj cenové mapy, které mají sloužit jako vodítko při hledání dohody.

S letošním rokem končí regulace nájemného přibližně pro 400.000 bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude k 31. prosinci 2012.

Předloha také omezí přechod nájmu na dědice po smrti nájemníka a nájemníci podle novely budou muset nahlašovat více údajů o lidech, kteří s nimi v bytě bydlí navíc. Pobyt do dvou měsíců pokládá návrh za návštěvu, kterou není nutno hlásit.

Novelu kritizovali levicoví poslanci, kteří poukazovali na její údajnou asociálnost. Podle Stanislava Křečka (ČSSD) jsou některá ustanovení dokonce protiústavní. Nutnost hlásit počet lidí v bytě existovala naposledy za heydrichiády, podotkl Křeček. Levici se ale nepodařilo prosadit ani zamítnutí novely ani její vrácení předkladateli.

V případě přechodu nájemného na dědice po smrti nájemníka omezuje návrh trvání takto převedeného nájmu na dva roky. Během této doby musí nový nájemce vyřešit svou bytovou situaci novou dohodou s pronajímatelem, nebo změnou bydlení. Sociální klauzule ale vyjímá z dvouletého omezení osoby starší 75 let a nezletilé.

Návrh zcela nového občanského zákoníku nyní připravuje ministerstvo spravedlnosti. V současnosti prochází připomínkovým řízením, zcela hotový má být asi v roce 2014.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK