Pražská burza dnes oslabila, index PX klesl o 0,78 procenta

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Pražská burza dnes oslabila, index PX ztratil 0,78 procenta na 1165,9 bodu. V systému předních akcií SPAD klesala většina emisí, včetně nejobchodovanějších titulů, vyplývá ze závěrečných informací burzy. Podle údajů Patria Online kolem 17:00 ztrácela i většina okolních trhů, zatímco západní Evropa většinou obchodovala v kladných číslech.

Vývoj indexu dnes nejvíc ovlivnila emise Komerční banky, která klesla o 0,55 procenta na 4197 Kč a s objemem bezmála 737 milionů korun se stala nejobchodovanějším titulem pražské burzy. Nedařilo se ani Erste Bank, jejíž akcie zlevnily o 0,38 procenta na 815,50 Kč. Cenné papíry elektrárenské společnosti ČEZ si pak odepsaly 0,85 procenta na 773,20 Kč.

V systému SPAD nejvíc oslabila emise petrochemické společnosti Unipetrol, která ztratila 2,94 procenta na 195 Kč.

Dařilo se naopak akciím developera ECM, které zpevnily o 5,01 procenta na 110 Kč. Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky poznamenal, že zdaleka největšího růstu dosáhly akcie ECM poté, co firma oznámila klíčové body připravovaného restrukturalizačního programu. "ECM sáhne k částečnému odepsání dluhu nebo jeho výměně za nové akcie. To je v souladu s naším očekáváním," uvedl Němý, avšak dodal, že "výhled pro akcie zůstává i přes dnešní reakci ceny negativní". Na pokles akcií ECM by podle analytika mohla v budoucnu tlačit snaha věřitelů zbavit se akcií, které dostanou výměnou za část dluhu. ECM také bude muset získat financování na dostavbu svých nedokončených projektů od třetích stran, podotkl Němý.

Za dnešní den se v systému předních akcií SPAD zobchodovaly cenné papíry za 1,3 miliardy korun, průměr za posledních dvanáct měsíců je přitom podle serveru Patria Online 1,251 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK