Ropa smazala většinu ztrát, barel Brentu se drží nad 91 dolary

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. prosince (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes zastavily pokles a navzdory pevnějšímu dolaru smazaly většinu ztrát, které utrpěly v noci a ráno. K růstu cenám ropy také pomáhá chladnější počasí na některých místech Evropy a Severní Ameriky, což vede k růstu poptávky po palivech. Dolar zpevňuje díky optimismu, že prodloužení daňových úlev podpoří v USA hospodářský růst.

Kolem 17:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 88,70 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena beze změn. Barel severomořské ropy Brent nepatrně zpevnil a jeho cena byla na 91,45 USD.

"Americká vláda prodloužila jak daňové úlevy z Bushovy éry, tak příspěvky nezaměstnaným, což je obojí příznivé z hlediska poptávky po ropě v USA," poznamenal analytik finančního ústavu Standard Bank James Zhang. Trhy už několikrát prodloužení daňových úlev interpretovaly jako nástroj k podpoře hospodářského růstu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 91,45 91,39 New York - Nymex WTI leden 88,69 88,69

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK