Slováci si chtějí příští rok půjčit méně peněz než letos

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 8. prosince (ČTK) - Hrubý objem nových půjček, které si chce příští rok v rámci emise dluhopisů a pokladničních poukázek vzít slovenská vláda, má činit 7,7 až 8,5 miliardy eur (asi 193,2 až 213,3 miliardy Kč). To by bylo méně než letos, kdy plán počítá s částkou 9,5 miliardy eur (asi 238,4 miliardy Kč). Agentuře Reuters to dnes sdělila tamní Agentura pro řízení dluhu a likvidity (ARDAL).

Slovensko, které je členem eurozóny a které dnes schválilo úsporný rozpočet na příští rok, hodlá příští rok umístit státní dluhopisy s nulovým kuponem a splatností tři roky. V plánu jsou i dluhopisy s pevným výnosem, u nich ale vláda zatím nemá jasno v tom, zda budou mít tyto cenné papíry splatnost deset let, anebo jen sedm.

Slovenská vláda pravého středu, kterou vede premiérka Iveta Radičová, na příští rok slíbila snížit rozpočtový deficit na 4,9 procenta hrubého domácího produktu. Pod třemi procenty, což je limit podle pravidel Evropské unie, by měl deficit být v roce 2013.

Slovensko od začátku letošního roku prodalo dluhopisy a pokladniční poukázky v objemu 9,515 miliardy eur a další prodej už do konce roku nemá v úmyslu. Objem prodeje tak odpovídá plánu, který měla agentura na letošní rok stanovený.

Plán na příští rok předpokládá, že dluhopisy s tříletou splatností se budou prodávat v objemu 1,5 miliardy a jednotlivé aukce budou rozvrženy do delšího časového období. Celkový objem dluhopisů s delší splatností má být tři miliardy eur.

Zadlužení Slovenska se během hospodářské krize výrazně zvýšilo a letos má činit 43,8 procenta HDP. To je mnohem víc než v roce 2008, kdy se dopady krize teprve začaly projevovat. V roce 2008 zadlužení činilo pouze 27,7 procenta HDP. Na rekordu se má zadlužení ocitnout v roce 2012, kdy má vystoupit až na 47,3 procenta HDP. I to je ale jen asi polovina evropského průměru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK