Mobily s Androidem využívají přenos dat více než jiné telefony

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 8. prosince (ČTK) - Uživatelé mobilních telefonů s operačním systémem Android od Googlu využívají datové služby více než lidé s jinými telefony. Tok dat z používaných fotoaparátů a videorekordérů ale může představovat riziko pro přetížení sítí, ukázala dnes studie technologické firmy Arieso.

Vedle samotného nasnímaného materiálu se v objemu dat u mobilů s Androidem projevuje i práce softwaru, kterým lze záznamy editovat. "Když se dá udělat více, více lidí má tendenci toho využít," uvedl technologický ředitel společnosti Arieso Michael Flanagan.

Podotkl, že se s rostoucím rozšířením chytrých mobilů zvyšuje i chuť na mobilní data. "Je to trend, který bude pokračovat," dodal.

Software Android, který mají výrobci mobilních telefonů k dispozici bezplatně, se na trhu silně rozšířil, ačkoli do hry vstoupil teprve před dvěma lety.

Celosvětově měl Android ve třetím čtvrtletí druhou příčku na světě a nechal za sebou mobily od amerických společností Apple a Research In Motion. První pozici drží stále finská Nokia se systémem Symbian, i když podle předpokladů analytiků se Android stane nejrozšířenějším operačním systémem již příští rok.

Mobily s Androidem vyrábějí například asijské firmy HTC či Samsung Electronics. Jejich rozšíření napomáhá i to, že přenosné přístroje přebírají od stolních počítačů pozici nejužívanější techniky pro prohlížení internetu.

Operátoři na internetovém prohlížení uživatelů a na boomu sociálních sítí stavějí růst svých příjmů, které jim u tradičních hlasových služeb klesají. Zároveň se ale čím dál více potýkají s přetížením sítí. Tento problém ale veřejně připustilo jen několik operátorů ze strachu, že přijdou o zákazníky.

Přenos dat mobilními telefony razantně roste od roku 2007, kdy pustila na trh svůj iPhone společnost Apple. Každým rokem se tak využití datových sítí zhruba zdvojnásobuje.

Operátorům dělá problémy fakt, že popularita chytrých telefonů přišla příliš rychle, dodává Lance Hiley z organizace Cambridge Broadband Networks. Na druhou stranu roste očekávání nových zakázek mezi dodavateli sítí Ericsson, Nokia Siemens a Alcatel-Lucent, které v posledních letech zatlačovala agresivní cenová rivalita dodavatelů z Asi, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK