Správce Madoffova fondu chce náhrady škod i od skupiny Tremont

08.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. prosince (ČTK) - Správce Irving Picard vymáhající zpět peníze pro oběti finančníka Bernarda Madoffa se soudí také s finanční skupinou Tremont Group Holdings a shání další odškodnění 555 milionů dolarů od švýcarské banky UBS. Celkový požadavek náhrad od UBS tak nyní dosahuje 2,5 miliardy dolarů, napsala dnes agentura Reuters.

Picarda jmenoval americký bankrotový soud, aby finančníkovu společnost Bernard L. Madoff Investment Securities LLC (BLMIS) zlikvidoval.

Picard obviňuje Tremont, že zprostředkovával investice do Madoffova systému, který se označuje jako letadlo, a viní ho z ignorování očividných varovných známek, že jde o podvod. Podle Picarda šlo Tremontu pouze o vlastní zájmy a maximum zisku. Neuvedl ale, kolik po Tremontu žádá, a z Tremontu nebyl nikdo k dispozici, aby se k věci vyjádřil.

Picard dodal, že na žalovanou stranu uvedl také společnost Oppenheimer Acquisition, kterou koupila Tremont Group v roce 2001, a její mateřské korporace MassMutual Holding a Massachusetts Mutual Life Insurance. Žaloba jmenuje i zakladatelku a bývalou ředitelku Tremont Group Sandru Manzkeovou a bývalého prezidenta podniku Roberta Schulmana.

V listopadu Picard zažaloval UBS a další podniky o více než dvě miliardy dolarů. Picard je viní z toho, že se na podvodném schematu uvězněného finančníka podílely. UBS podle Picardovy žaloby zajistila v zahraničí zprostředkovatelské fondy, které přeposílaly peníze klientů na tehdy respektovaného správce peněz. Tím jim zajistila zdání legitimity, i když se tajnými dohodami před závazky chránila.

Správce Madoffova fondu soudně vymáhá i 6,4 miliardy dolarů po bance JPMorgan Chase & Co a devět miliard po bance HSBC. Madoff se k podvodům přiznal v březnu minulého roku a nyní si odpykává trest vězení 150 let. Jeho investiční podvod trval dekády a vylákal asi až 65 miliard dolarů, napsala agentura Ruters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK