Japonsko rostlo ve 3. čtvtletí o 1,1 pct, více, než se odhadovalo

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. prosince (ČTK) - Japonská ekonomika vzrostla ve třetím čtvrtletí proti předešlým třem měsícům o 1,1 procenta a v celoročním přepočtu se hrubý domácí produkt zvýšil o 4,5 procenta. Růst byl podle dnešních zpřesněných vládních statistik vyšší než původní údaje z minulého měsíce, které ukazovaly mezičtvrtletní nárůst HDP o 0,9 procenta a celoročně přepočtený růst 3,9 procenta.

Ekonomiku táhly vzhůru investiční výdaje firemního sektoru a spotřeba domácností, export ji však začal brzdit. Růst kapitálových výdajů byl revidován na 1,3 procenta z odhadovaných 0,8 procenta a osobní spotřeba se zvýšila mezičtvrtletně o 1,2 procenta. Příspěvek zahraničního obchodu k růstu však za čtvrtletí klesl poprvé od počátku roku 2009 do mírně záporného pásma.

Vládní ekonomové i soukromí analytici v tomto čtvrtletí čekají výrazné zpomalení růstu a dokonce mírný pokles, což potvrzují dílčí údaje. Třetí největší ekonomiku světa oslabí jednak globální zpomalení, které dopadne na japonský export, ale také útlum domácí poptávky poté, co ve třetím čtvrtletí k růstu výrazně přispěly zvýšené nákupy a investice v rámci končícího programu vládní stimulace. Ekonomové podle agentury Reuters čekají v průměru pokles HDP o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK