Japonské akcie díky zahraniční poptávce dál rostly

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. prosince (ČTK) - Japonský akciový trh dnes díky poptávce zahraničních investorů dále rostl, přestože silnější kurz jenu oslaboval akcie vývozců. Hlavní index tokijské burzy stoupl o půl procenta, sestoupil však ze sedmiměsíčního maxima, jehož dosáhl během dne.

Index Nikkei 225 v závěru stoupl o 53,55 bodu na 10.285,88 bodu a během dne vystoupil až na 10.298,25 bodu. Širší index Topix rostl stejným půlprocentním tempem.

Trh táhly nahoru opět zahraniční fondy, kteří valnou měrou přispěly k tomu, že proti začátku listopadu je index tokijské burzy vyšší o 12 procent. Zahraniční investoři byli podle statistik kapitálových toků minulý týden čistými kupci japonských akcií již pátý týden po sobě. Dnes se jejich zájem přesunul od akcií vývozců, které podkopával silnější kurz jenu, k akciím finančního sektoru.

Na devizovém trhu v Asii dolar ztratil dech, protože prudký růst výnosů a pokles cen amerických vládních dluhopisů z minulých dvou dní se zastavil. Investoři tento týden hromadně prodávali americké bondy v reakci na politickou dohodu ve Washingtonu, která zachová snížené sazby daní pro všechny Američany. Trhy předpokládají, že snížené daně zvýší ekonomický růst, zároveň však posílí inflaci a dál zvýší rozpočtový deficit.

Dolar v tokijském obchodování vůči eur klesl o 0,3 procenta na 1,3306 USD. Stejným tempem oslabil proti jenu na 83,83 JPY a 0,3 procenta ztratil i vůči koši měn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK