ČSÚ: Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí meziročně rostla o 2,8 pct.

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,8 procenta, tedy o 0,2 procentního bodu méně než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o 1,0 procenta; předběžně se uváděl růst o 1,1 procenta. K růstu přispěla zejména odvětví zpracovatelského průmyslu, tržních služeb a obchodu. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

"Předběžný odhad meziročního vývoje HDP zveřejněný 12. listopadu byl zejména v důsledku změny odhadu vývoje nepřímých daní snížen o 0,2 procentního bodu," uvedl ČSÚ. Bez očištění o sezónní a kalendářní vlivy byl HDP ve třetím čtvrtletí meziročně vyšší o 2,5 procenta při nižším počtu pracovních dní než ve stejném čtvrtletí roku 2009.

V mezičtvrtletním srovnání rostl HDP nepřetržitě již pět čtvrtletí. Oproti dnu ekonomiky ve druhém čtvrtletí 2009 byl HDP v letošním 3. čtvrtletí vyšší o 3,3 procenta. Po prudkém poklesu v loňském prvním čtvrtletí o 3,6 procenta se tak HDP podle statistiků postupně zotavoval. Do absolutně nejvyšší dosažené úrovně z 3. čtvrtletí 2008 mu zatím chybí 1,8 procenta.

Na nabídkové straně ekonomiky se ve třetím čtvrtletí na meziročním zvýšení hrubé přidané hodnoty (HPH) reálně o 3,7 procenta podílela především objemově významná odvětví zpracovatelský průmysl (růstem o 10,7 procenta), tržní služby (růstem o sedm procent) a obchod růstem o 5,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK