Meziroční inflace v Německu na dvouletém maximu 1,5 procenta

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. prosince (ČTK) - Meziroční míra inflace v Německu se v listopadu zvýšila na 1,5 procenta z říjnového tempa 1,3 procenta a dostala se na maximum od října 2008. V dnešních konečných údajích to potvrdil spolkový statistický úřad. Na dvouleté maximum se inflace vyhoupla především kvůli nárůstu cen energie a potravin, sdělil úřad.

V souladu s předběžným odhadem z konce listopadu byl i meziměsíční vývoj. Spotřebitelské ceny stouply v tomto měření stejně jako v říjnu o 0,1 procenta.

Inflace podle údajů harmonizovaných s ostatními zeměmi Evropské unie zrychlila na 1,6 procenta z říjnových 1,3 procenta. Meziměsíčně zde ceny stouply stejně jako v říjnu o 0,1 procenta.

Německo je největší ekonomikou eurozóny a nejvíce také ovlivňuje cenový vývoj v měnové unii. Meziroční inflace v eurozóně v listopadu podle bleskového odhadu úřadu Eurostat zůstala v listopadu na 1,9 procenta.

Růst spotřebitelských cen je v letošním roce výrazně rychlejší než v loňském, kdy eurozónou otřásala hluboká hospodářská recese. Meziroční inflace však stále zůstává pod dvouprocentní hranicí, kterou si jako cílovou hranici cenové stability vytyčuje Evropská centrální banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK