Měď stoupá na nová maxima, tuna stojí 9075 dolarů

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. prosince (ČTK) - Cena mědi dnes ráno pokračovala v růstu na nová maxima nad 9000 dolary za tunu. Měď jakožto nejvýznamnější průmyslový kov podobně jako řadu dalších komodit podporuje příznivý výhled poptávky, obavy z nárůstu inflace a známky napětí na straně nabídky.

Měď na začátku obchodování na Londýnské burze kovů (LME) ve tříměsíčním termínovém kontraktu vystoupila až na 9075 dolarů za tunu a překonala úterní rekord 9044 dolarů. Měď v úterý po výstupu na maxima prudce klesla, ve středu však většinu ztrát smazala a uzavřela na 9015 dolarech.

Průmyslové kovy v čele s mědí nyní vesměs rostou s podporou vyhlídek na růst poptávky v příštím roce při napjaté situaci na straně nabídky. Napětí je patrné zejména u mědi, protože její zásoby na LME od února klesají.

Měď minulý týden získala šest procent a s pomocí stávky v obřím chilském dole Collahuasi zaznamenala nejvyšší týdenní přírůstek od července. Měď na LME od počátku roku získala 22,5 procenta.

Dnes kovy podporoval pokles kurzu dolaru. Analytici nyní čekají, že měď z nynějších úrovní mírně klesne, protože prudké pohyby posledních dní mohly být do značné míry ovlivňovány jednorázovými velkými transakcemi.

V posledních měsících výrazně rostou i ceny dalších komodit. Ropa a hlavní potravinářské komodity jsou nejdražší za více než dva roky, zlato se šplhá na nová rekordní maxima.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK