Prodej aut v Číně v listopadu stoupl o 29,3 procenta

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 9. prosince (ČTK) - Výrobci osobních aut dodali na čínský trh v listopadu 1,33 milionu vozů, což je o 29,3 procenta více než ve stejném období loni. K zájmu o nová auta přispívají vládní pobídky prodeje aut. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnilo Čínské sdružení výrobců automobilů (CAAM).

V říjnu se prodej aut zvýšil o 27,1 procenta. Další růst čekají analytici i v prosinci, avšak v příštím roce zřejmě prodej prudce klesne, protože má skončit platnost vládních pobídek.

"Listopadový prodej byl mnohem vyšší, než jsme čekali. Ale to je abnormální a nemůže to trvat dlouho," uvedl analytik J.D. Power Asia Pacific John Zeng. Lidé podle něj pouze chtějí ještě na poslední chvíli využít pobídek, které skončí v letošním roce.

Peking loni zavedl daňové pobídky pro nákup automobilů s objemem motoru do 1,6 litru. Tyto pobídky však byly v lednu omezeny a na konci roku zcela vyprší. Čína loni díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa.

Největší růst zaznamenala automobilka Ford Motor, jejíž prodej se zvýšil o 35 procent. Prodej Toyoty stoupl o 17 procent, minulý měsíc automobilka naopak zaznamenala pokles o šest procent. K růstu přispěl hlavně nový model sedanu Corolla, který vyrábí společný podnik Toyoty s místní FAW Group. Největší zahraniční automobilkou v Číně je General Motors, jehož dodávky se zvýšily o 11,2 procent. Prodej domácí Geely Automobile Holdings stoupl o 24,5 procenta.

Tisková agentura Nová Čína dnes uvedla, že prodej aut v zemi za celý letošní rok překoná zřejmě 18 milionů a meziročně tak vzroste o více než 30 procent. Za leden až listopad se v zemi prodalo 16,4 milionu vozů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK