Sdružení nájemníků chce s firmami rozhodovat o opravách bytů

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Zástupci Sdružení nájemníků ČR a největšího vlastníka nájemních bytů v Česku RPG Byty budou ve společných komisích rozhodovat například o penězích na opravy bytů nebo o slevách z nájemného. Podobný model chce sdružení nabídnout i společnosti CPI, která je druhým největším majitelem nájemního bydlení v zemi. Na dotaz ČTK to dnes uvedl předseda Sdružení nájemníků Milan Taraba. "Je to model, který funguje v řadě zemí západní Evropy a rádi bychom ho zavedli i v Česku," řekl Taraba.

Generální ředitel skupiny CPI Zdeněk Havelka dnes na serveru Česká pozice řekl, že firma připravuje investovat do modernizací nájemních bytů dvě miliardy korun. Nárok na opravy mají mít ale jen ti nájemníci, kteří se s firmou dohodnou na zvýšení nájemného po ukončení regulace.

Někteří nájemníci ale odmítají přistoupit na zvýšení činží právě kvůli tomu, že CPI údajně do oprav bytů neinvestuje. "Okna jsou v dezolátním stavu, při umývání se jich bojím pořádně chytit. Plynaři nedávno chtěli odpojit v našem domě plyn, protože rozvody nebyly v pořádku. Až potom je firma začala opravovat," řekla ČTK nedávno jedna z nájemnic CPI z Třince. Jiní nájemníci se chtějí s CPI soudit, aby skupina opravila například střechy domů

Předseda Sdružení nájemníků Taraba považuje opravy podmíněné přijetím vyšších činží za problematické i z hlediska práva. Nájemník totiž může ze zákona po majiteli bytu žádat, aby uskutečnil opravy takových závad, které výrazně snižují kvalitu bydlení.

Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková ČTK řekla, že úřad nemůže komerčním subjektům nařizovat, jak mají udržovat a opravovat obvodový plášť domu, do kterého patří například i okna. Upozornila ale na úskalí, které selektivní opravy můžou skýtat. "Výměnou oken jen v některých bytech pravděpodobně dojde ke změně tepelné soustavy celého domu, protože byty s novými okny mají jiné tepelné vlastnosti. Vyvážení tepelné soustavy pak bude v takovém domě problematičtější a technicky složitější," sdělila mluvčí MMR. Problémem se podle ní může stát i urbanistický vzhled domů, ve kterých by byla například vyměněná jen některá okna.

Společnost RPG Byty v polovině listopadu oznámila, že chce příští rok zdražit nájemné o 15 až 38 procent. Občanské sdružení BYTYOKD.CZ považuje tento návrh za nepřijatelný.

CPI chce ve svých bytech v roce 2011 zvýšit nájmy ze současných 25 až 46 korun za metr čtvereční na 40 až 80 korun. Pokud na to nájemníci nepřistoupí, nevylučuje ani podání žalob o určení nájemného.

Také v tomto případě část nájemníků představu firmy o výši činží odmítá, jako například jeden z nájemníků CPI v Ústí nad Labem Tomáš Vejškrab. ČTK řekl, že nyní platí 29,50 koruny za metr čtvereční, společnost od něho od ledna požaduje 55 korun. Pokusil se prý CPI předložit protinávrh, ale firma údajně není příliš ochotná diskutovat. "Jejich odpovědí bylo, že požadují to, co požadovali," řekl. Nájemníci si podle něj uvědomují, že regulované nájemné se musí zvýšit, ale za přiměřenou prý považují cenu kolem 40 až 45 korun za metr čtvereční.

RPG Byty má 44.000 nájemních bytů na severu Moravy. CPI Group vlastní v Česku ve 13 městech 12.865 nájemních bytů.

Posledním dnem letošního roku končí regulace nájemného přibližně pro 400.000 bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude až k 31. prosinci 2012. Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, budou se moci obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklém. Jednostranné zvýšení činží ze strany vlastníků možné není.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK