Inflace podle analytiků mírně stoupne,problémem nebude ani nadále

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Meziroční inflace v následujících měsících stoupne podle analytiků oslovených ČTK mírně nad dvě procenta. Důvodem bude především další růst cen potravin, ke kterému se přidá i růst cen pohonných hmot. Inflace každopádně není pro ekonomiku v současnosti problémem a ČNB nemusí spěchat se zvyšováním úrokových sazeb, shodují se analytici.

Podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu meziroční míra inflace v listopadu činila stejně jako v září a říjnu dvě procenta. Největší vliv na meziroční zvýšení celkové úrovně spotřebitelských cen měly i v listopadu ceny potravin. Ve srovnání s říjnem spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 procenta.

"Inflace se v současné době nachází na inflačním cíli ČNB, okolo kterého by se měla pohybovat i v příštím roce. Slabá spotřebitelská poptávka výraznější akceleraci růstu cen prozatím neumožňuje. Mezi faktory, které by měly inflaci tlačit nahoru v nadcházejících měsících, patří zejména ceny potravin. Zdrojem velké nejistoty budou do budoucna daňové změny a změny v regulovaných cenách," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Pro prosinec lze podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumeberského očekávat, že v návaznosti na současný prudký růst cen pohonných hmot a možné další zesílení růstu cen potravin se meziroční inflace posune mírně nad dvě procenta. "Následně v lednu, kdy zpravidla dochází k výrazným cenovým výkyvům, však tentokrát viditelnější posun v meziroční inflaci nečekáme. Důvodem by mělo být to, že cenový růst v některých položkách - zejména energií - bude vyvážen efektem zvýšení nepřímých daní ze začátku letošního roku, který odpadne z meziročního srovnání," uvedl.

V příštím roce by se měla celková inflace podle hlavního ekonoma Patria Finance David Marka pohybovat v intervalu dvou až tří procent. Není tedy podle něj důvod pospíchat se zpřísněním měnové politiky. Zvyšování úrokových sazeb očekává až ve druhé polovině příštího roku. "Celková inflace se již třetí měsíc drží přesně na úrovni cíle centrální banky. Lepší dárek pod stromeček si ČNB přát nemohla," dodal.

Zvýšení sazeb v nejbližší době neočekává ani Frayer. "Přestože již někteří centrální bankéři hovoří o nutnosti zvyšování sazeb, prozatím tento krok v nejbližší době neočekáváme. První zvýšení sazeb předpokládáme ve druhém čtvrtletí, do konce příštího roku by pak mělo přijít ještě jedno zvýšení," uvedl.

"Každopádně závěr zní, že inflace nyní nepředstavuje pro ekonomiku problém," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Pro centrální bankéře, kteří mají v popisu práce prioritně strážení inflace, to podle ní rovněž znamená, že mohou ve své ostražitosti poněkud polevit a diskuse o případném zvyšování úrokových sazeb coby prostředku boje proti cenovému růstu nemá smysl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK