Pražská burza dopoledne rostla, dařilo se bankám a Telefónice O2

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze dopoledne rostly, hlavní index PX byl kolem 11:15 výše o 0,67 procenta na 1173,7 bodu. Burzu nahoru táhly především bankovní emise a akcie mobilního operátora Telefóniky O2, vyplývá z výsledků burzy.

"Pražská burza má v dnešní seanci prostor posunout se výše poté, co asijské trhy vystoupaly měřeno regionálním indexem na letošní maxima," uvedl Josef Dudek z Fio banky.

Nejvýraznější zisky si dopoledne připsaly cenné papíry rakouské Erste Bank, které posílily o 2,15 procenta na 833 korun. Podle Pavola Mokoše z Patria Direct akcie Erste ve Vídni jednak dohánějí středeční růst evropských bank a jednak reagují na dnešní pozitivní vývoj. Dopoledne nejvíce obchodované akcie Komerční banky rostly mírněji, a to o 0,48 procenta na 4217 korun.

Cena akcií Telefóniky O2 stoupla téměř o procento na 384 korun. Miloslav Veselý z Fio banky upozornil, že analytici Morgan Stanley snížili cílovou cenu pro titul na 450 Kč z 510 korun. Dařilo se i cenným papírům těžařské NWR, které si polepšily o 0,78 procenta na 233,60 koruny.

Naopak se ztrátou 0,83 procenta na 766,80 koruny se obchodovaly akcie energetické společnosti ČEZ. Veselý doplnil, že analytici Credit Suisse snížili cílovou cenu pro titul na 745 Kč z 806 Kč při nezměněném doporučení "underperform", tedy že kurz akcie svým vývojem zaostane za vývojem celého trhu.

Dudek uvedl, že růst obnovila ropa a další komodity, což bude příznivě působit na akcie NWR a ČEZ. Dnes odpoledne budou trhy sledovat výstup ze zasedání britské centrální banky a později potom v USA počet nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK