EPH ve Varšavě podepsal konečnou smlouvu o koupi dolu Silesia

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 9. prosince (zpravodajka ČTK) - Polské Przedsiebiorstwo Górnicze Silesia, jehož investorem je český Energetický a průmyslový holding (EPH), dnes ve Varšavě podepsalo konečnou smlouvu o koupi černouhelného dolu Silesia na jihu Polska. Prodejcem je polská těžařská společnost Kompania Weglowa. Kolik EPH za Silesii zaplatil, společnosti nezveřejnily.

"Během nejbližších třech let plánujeme investovat do modernizace dolu 100 až 150 milionů eur," řekl Tomáš David, ředitel pro rozvoj energetického sektoru EPH. V Silesii by se mělo v budoucnu těžit okolo třech milionů tun uhlí ročně.

Kompania Weglowa se ztrátový důl Silesia, který se nachází nedaleko českých hranic, snažila prodat od roku 2007. Teprve letos začal prodej Silesie nabývat konkrétnějších obrysů, když o důl projevila zájem firma Przedsiebiorstwo Górnicze Silesia, kterou založili pracovníci dolu a jejímž investorem se v únoru stal právě EPH. Silesii do té doby hrozila likvidace. V dole v současnosti pracuje asi 740 lidí.

Silesia je prvním polským dolem, kde se doposud těží uhlí, který byl prodán.

Pro EPH je koupě Silesie první velkou transakcí na polském trhu. Zajímá se také o koupi třetí největší elektrárenské skupiny Enea. EPH byl letos ve hře také o Energu, další významnou polskou energetickou společnost, tu se ale polská vláda nakonec rozhodla prodat domácí elektrárenské společnosti PGE.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK