Výbor doporučil sněmovně schválit vydání dluhopisů za 148 mld. Kč

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil sněmovně, aby schválila vydání státních dluhopisů v objemu 148 miliard korun. Tyto dluhopisy mají pokrýt většinu schodku státního rozpočtu za rok 2009. Tento rozpočet původně schválila sněmovna se schodkem 38,1 miliardy, nakonec se ale kvůli krizi a výpadku příjmů rozpočtu vyšplhal až na 192,4 miliardy korun.

Sněmovna poté navýšila oficiálně schválený schodek na 52,2 miliardy. Parlament již dříve schválil zákon, který umožnil vydat na krytí loňského schodku dluhopisy za téměř 37,7 miliardy korun. Aktuální návrh umožní pokrýt dosud nepokrytou část schodku. Dluhopisy mají mít splatnost až 55 let.

Vláda původně navrhovala, aby sněmovna schválila vydání dluhopisů ve zrychleném režimu již v prvním čtení. To ale vetovali sociální demokraté a komunisté. Sociálním demokratům vadí hlavně to, že vláda založila rozpočet na číslech, která se později nenaplnila a skutečný výsledek hospodaření byl vzdálen schváleným číslům. Při dnešním hlasování ve výboru se opoziční ČSSD a KSČM zdržely hlasování, potvrdil ČTK poslanec Jiří Dolejš (KSČM).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK