Vývoj ekonomiky hodnotí analytici příznivě i přes revizi dat

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Celkový meziroční růst české ekonomiky ve třetím čtvrtletí o 2,8 procenta považují analytici oslovení ČTK za velmi příznivý výsledek. Pohled na tuzemské hospodářství se podle nich nemění, a to ani přes snížení údaje o růstu Českým statistickým úřadem z původně uváděných tří procent. Struktura růstu podle ekonomů odpovídá rané fázi ekonomického oživení.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o rovné jedno procento; předběžný odhad uváděl růst o 1,1 procenta. K růstu přispěly zejména zpracovatelský průmysl, tržní služby a obchod.

"Meziroční tempo růstu české ekonomiky začíná po upřesnění dvojkou namísto trojky. I když by mu trojka slušela víc, podstatné je, že nedochází ke změně v náhledu na stav české ekonomiky. Ta pokračuje v oživování s tím, že jejím tahounem se aspoň načas staly investice, které doplnily v této úloze dříve osamocený export," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Problémem ovšem podle něj je fakt, že v případě investic je růst podporován rozvojem solárních elektráren, který ke konci roku odezní.

"Výsledek HDP je solidní. Nedá se ovšem předpokládat, že tak rychlý růst si ekonomika udrží i nadále," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Příští rok většina ekonomů očekává kvůli úsporným opatřením vlády zpomalení růstu ekonomiky. "Chystané rozpočtové škrty mohou srazit růst HDP až o 0,8 procentního bodu. Nejvíce bude trpět spotřeba domácností, neboť některé domácnosti budou citelně zasaženy snížením platů ve veřejné správě a stále vysokou nezaměstnaností," upozornila analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Česká ekonomika rostla již páté čtvrtletí za sebou a podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa v tom bude pokračovat i ve čtvrtém čtvrtletí. "Za celý letošní rok by si pak měla ekonomika polepšit o 2,3 procenta, čímž částečně smaže propad z předchozího roku ve výši čtyř procent. Příští rok nás ovšem čeká zpomalení růstu na 1,7 procenta," předpověděl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK