Český EPH má stále zájem o polskou elektrárenskou společnost Enea

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 9. prosince (zpravodajka ČTK) - Český Energetický a průmyslový holding má stále zájem o koupi 51procentního státního podílu ve třetí největší polské elektrárenské skupině Enea. Novinářům to dnes ve Varšavě řekl Tomáš David, ředitel EPH pro rozvoj energetického sektoru.

"Náš zájem o Eneu trvá," uvedl David. Dodal, že tento projekt nijak nesouvisí v současnosti s největší transakcí EPH na polském trhu, jakou byla koupě černouhelného dolu Silesa. Przedsiebiorstwo Górnicze Silesia, jehož je EPH investorem, dnes podepsalo konečnou smlouvu o koupi dolu s jeho dosavadním vlastníkem, těžařskou společností Kompania Weglowa.

Polské ministerstvo státního pokladu, které má privatizaci na starosti, chtělo svůj podíl v Enee prodat už letos, nicméně proces se protahuje. Je tak pravděpodobné, že třetí Enea bude mít nového investora teprve v prvním čtvrtletí příštího roku.

Cena za 51 procentní státní podíl se odhaduje na asi 5,6 miliardy zlotých (34,8 miliardy korun).

EPH měl zájem také o více než čtyřpětinový státní podíl v elektrárenské skupině Energa. Byl jedním ze dvou nejžhavějších kandidátů, nicméně ministerstvo státního pokladu se státní podíl rozhodlo prodat polské energetické jedničce, skupině PGE. K této transakci má ale výhrady místní antimonopolní úřad, protože se obává, že PGE bude mít příliš velký podíl na trhu. Antimonopolní úřad by v této záležitosti měl rozhodnout ještě letos.

EPH zahrnuje více než 20 podniků působících v oblasti výroby elektřiny a tepla, obchodu s elektřinou nebo například energetických montáží. Mezi největší akvizice holdingu patří společná investice s českou energetickou firmou ČEZ do německých hnědouhelných dolů Mibrag. V Německu chce také koupit 51 procent akcií elektrárenské společnosti Steag.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK