Českou pobočku Unileveru bude od ledna řídit Ľubomír Bratko

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Novým výkonným ředitelem výrobce potravin a spotřebního zboží společnosti Unilever pro Česko bude od ledna příštího roku Ľubomír Bratko (49), současný obchodní ředitel firmy. Ve funkci nahradí Antonína Jirouška, který české pobočce Unileveru šéfoval od roku 2007. Společnost o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Bratko pracuje pro Unilever 15 let, ve firmě vystřídal několik manažerských míst. Od roku 2005 byl výkonným a obchodním ředitelem slovenského zastoupení firmy. Od roku 2009 působí ve funkci obchodního ředitele v ČR. Tu bude souběžně s novou pozicí vykonávat i do budoucna. Dosavadní ředitel Jiroušek po 19 letech Unilever opouští a chce se věnovat jiným aktivitám.

Unilever donedávna v Česku vyráběl rostlinné tuky a majonézy. Jejich výrobu v továrně s více než 600 zaměstnanci v Nelahozevsi na Mělnicku ukončil v letošním druhém čtvrtletí. Tamní areál je nyní na prodej. Výrobní závod v Zábřehu na Moravě na Šumpersku firma uzavřela již v roce 2006. V České republice tak už firma nevyrábí, pouze prodává výrobky zahraničních poboček koncernu a v tuzemsku zaměstnává přibližně 250 pracovníků.

Britsko-nizozemský Unilever je třetím největším producentem potravin a spotřebního zboží na světě, firma působí ve více než stovce zemí světa. Vyrábí například zmrzlinu Ben & Jerry's, instantní polévky Knorr, mýdlo Dove, šampony Sunsilk nebo čisticí prostředky Omo. V letošním třetím čtvrtletí zvýšil Unilever čistý zisk téměř o pětinu na 1,25 miliardy eur (přes 30 miliard Kč) z 1,05 miliardy eur před rokem.

Česká pobočka Unileveru se loni dostala do zisku 336 milionů korun z předloňské ztráty 184 milionů Kč. Tržby firmě klesly z 8,88 miliardy na 6,90 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK