Nizozemsko a Island vyřešily náhradu vkladů za bankou Icesave

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam/Reykjavík 9. prosince (ČTK) - Zástupci Nizozemska a Islandu vyřešili letitý spor o náhradu vkladů za zkrachovalou islandskou bankou Icesave. Řekl to dnes mluvčí nizozemského ministerstva financí, zatím ale nejsou známy žádné podrobnosti. Icesave se stala obětí finanční krize a peníze v ní měli mimo jiné občané Nizozemska a Velké Británie. Tyto státy už své občany odškodnily, Island ale odmítal náhrady vyplatit.

"Ano, jednali jsme včera (ve středu - pozn. ČTK). Ano, došli jsme k závěru a předpokládáme, že podrobnosti oznámíme ještě dnes," řekl mluvčí, jehož citovala agentura Reuters.

O dosažení dohody dnes přinesla kusé informace některá média na Islandu, ani ta ale neměla žádné podrobnosti. Některé zprávy nicméně uvádějí, že ostrovní stát přistoupil na to, že Británii a Nizozemsku zaplatí zhruba 60 miliard islandských korun (asi deset miliard Kč).

Icesave byla internetovou bankou, kterou provozoval islandský finanční ústav Landsbanki. Icesave kvůli dopadům finanční krize zbankrotovala už v roce 2008 a vlády Británie a Nizozemska svým občanům, které Island odmítal odškodnit, už dávno vyplatily odškodné v úhrnném objemu kolem pěti miliard dolarů (asi 95 miliard Kč).

Kvůli neochotě vyplatit náhrady za zkrachovalou bankou Icesave se Island dostal do sporu především s vládami v Amsterodamu a Londýně. Spor je ale i překážkou ve snaze Islandu vstoupit do Evropské unie a eventuálně přijmout jednotnou evropskou měnu euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK