MF letos řeší přes tisíc případů chyb u dotací za miliardu korun

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Ministerstvo financí v letošním roce řeší přes jeden tisíc případů, ve kterých žadatelé požadují odpouštění částek k vracení u chybně využitých státních dotací. Celková požadovaná částky odvodu k prominutí činí přes jednu miliardu korun, uvedl na dotaz ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Rozhodování ministerstva financí o chybně využitých státních dotacích je jedním z důvodů, kvůli kterému hrozí poslanec Věcí veřejných Josef Novotný, že nepodpoří v závěrečném hlasování státní rozpočet na příští rok.

Novotný upozornil na případ firmy Yossarian Investments, která prý porušila pravidla pro státní dotace, finanční úřad nařídil dotaci vrátit a zaplatit penále, ale MF následně pokutu odpustilo a z dotací uhradilo podnikatelovi dlužné daně a zbytek dotace vrátilo firmě zpět. Dotace se týkala výstavby lanového centra v Bystřici nad Pernštejnem. MF žádost společnosti Yossarian Investments vyřídlo v květnu 2008.

Novotný rovněž upozornil na to, že celý proces odpouštění zneužitých dotací a daňových prohřešků je na MF veden v tajném režimu.

Ministerstvo financí ale upozornilo, že v režimu "tajné" jsou tyto kauzy vedeny na základě mlčenlivosti stanovené v zákonu o správě daní a poplatků. Navíc, pokud finanční úřad podle MF zjistí při daňové kontrole sebemenší i formální pochybení, musí podle zákona vyměřit penále a odvod ve výši, v jaké byla porušena pravidla.

"Subjekt se poté může obrátit na MF se žádostí o prominutí vrácení vyměřených částek. Ve většině případů se jedná o formální pochybení a MF k tomuto přihlíží a v odůvodněných případech vracení odvodu a penále promíjí," uvedlo MF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK