LG se zřejmě odvolá proti pokutě od Evropské komise za kartel

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 9. prosince (ČTK) - Jihokorejský výrobce plochých obrazovek LG Display se zřejmě odvolá proti pokutě od Evropské komise za nezákonné vyjednávání o cenách s dalšími producenty LCD obrazovek. Podnik to uvedl v dnešní zprávě. Připustil přitom, že pravidla hospodářské soutěže porušoval po několik let.

LG Display a čtveřice tchajwanských výrobců dostaly ve středu celkovou pokutu 649 milionů eur (zhruba 16,3 miliardy Kč) za dohody o cenách u LCD panelů mezi lety 2001 až 2006. Šestý účastník kartelu, jihokorejský Samsung Electronics, se pokutě vyhnul, protože nezákonné postupy nahlásil Bruselu. Jedna z tchajwanských společností již oznámila, že se proti verdiktu odvolá. Pokuta LG Display v případu činí 215 milionů eur.

Podnik připomněl, že odvolací proces v EU zpravidla trvá přes dva roky. Konečná suma pokuty se podle LG Display může změnit nebo výrazně snížit. Společnost dodala, že se odvolá, pokud se ve vyšetřování najdou procesní či podstatné nedostatky. LG Display je světově druhým největším výrobcem panelů z tekutých krystalů po rivalovi Samsung.

Případ se týká LCD panelů, které nacházejí uplatnění v plochých televizorech a monitorech počítačů. Komise uvedla, že se zástupci firem sešli mezi říjnem 2001 a únorem 2006 zhruba šedesátkrát, většinou v tchajwanských hotelech. Kromě cenových úmluv si podniky také vyměňovaly informace o budoucích výrobních plánech a dalších krocích.

Žádná z pokutovaných firem sice nesídlí v Evropském hospodářském prostoru, jejich výrobky nicméně mířily na evropský trh, takže se na ně normy EU vztahují. Podle Evropské komise se cenová dohoda dotkla na evropském trhu LCD panelů, jejichž celkové tržby dosáhly sedmi miliard eur. Komise dodala, že dopad na evropské spotřebitele byl velký, protože většina televizí a počítačů prodávaných v regionu pochází z Asie, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK