Pražská burza mírně posílila, dařilo se Erste, oslabil ČEZ

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Akciový trh v Praze dnes mírně rostl, hlavní index PX posílil o 0,27 procenta na 1169,1 bodu. Burzu táhla vzhůru především rakouská Erste Bank, nedařilo se naopak ČEZ, vyplývá z výsledků burzy.

Erste Bank těžila z dobré náladě v Evropě a připsala si 2,77 procenta na 838 korun. Druhý bankovní zástupce, Komerční banka, sice také posilovala, po růstu až na 4264 Kč ale prodejci kurz srazili až na závěrečných 4190 korun, tedy mírně pod středeční závěr.

ČEZ podle makléře Patria Direct Pavola Mokoše prudce oslabil poté, co analytici Credit Suisse snížili cílovou cenu pro tento titul na 745 Kč z 806 Kč. Dodali, že současné férové ocenění je ještě výrazně níže. Titul tak odepsal 2,5 procenta na 754 korun.

Ještě více klesly akcie ECM, které oslabily o 5,5 procenta na 104 Kč, upozornil analytik Komerční banky Josef Němý. "Firma dnes zveřejnila zápis z víkendové schůze věřitelů, který mimo jiné uvádí, že sobotní rozhodnutí věřitelů podpořit předložený návrh restrukturalizace ještě není závazným odsouhlasením restrukturalizace jako konečného řešení. O přijetí nebo nepřijetí restrukturalizačního plánu se teprve bude hlasovat, zatím ovšem není jasno kdy. Po růstu ze začátku týdne proto dnes přišlo vystřízlivění. Náš názor na akcie ECM zůstává negativní," uvedl Němý.

Objem obchodů v systému SPAD za dnešní seanci byl nadprůměrný, dosáhl 2,291 miliardy Kč. Průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,251 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK