Irská vláda požádá parlament o schválení pomoci od EU a MMF

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 9. prosince (ČTK) - Irská vláda příští týden požádá parlament o schválení finanční pomoci v hodnotě 85 miliard eur (zhruba 2,1 bilionu Kč) od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Uvedl to dnes podle agentury Reuters irský premiér Brian Cowen.

"Těším se na debatu v parlamentu příští středu, kdy opět poskytneme opozici možnost uznat, že tato dohoda (o pomoci) je nezbytná a v nejlepším zájmu země, nebo přednést její vlastní alternativu," řekl Cowen. Opoziční Labouristická strana již uvedla, že hodlá hlasovat proti pomoci. Hlavní opoziční strana Fine Gael se hodlá rozhodnout až příští týden.

Irsko se dostalo do dluhové krize kvůli neomezené garanci, kterou vláda před dvěma lety poskytla na závazky domácích bank. V roce 2008 v Irsku splaskla bublina realitního trhu, kam irské banky investovaly většinu svých aktiv, a nyní jim z toho zůstaly obrovské ztráty. Kvůli krytí bankovních dluhů letos dosáhne rozpočtový deficit Irska téměř třetiny ročního výkonu ekonomiky. Obavy z insolventnosti zvedly úroky z irských vládních dluhopisů na nesnesitelně vysoké úrovně.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes snížila hodnocení schopnosti Irska splácet státní závazky o tři příčky na stupeň BBB+. Svůj krok zdůvodnila dodatečnými rozpočtovými náklady na podporu a restrukturalizaci bank a slabšími vyhlídkami ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK