Zpracovatel plateb pro WikiLeaks zažaluje MasterCard i Visu

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. prosince (ČTK) - Islandská společnost DataCell ehf, která je zpracovatelem plateb pro organizaci WikiLeaks, připravuje žalobu na americké karetní asociace Visa a MasterCard. Ty odmítly zpracovávat finanční příspěvky, které WikiLeaks dostává od svých stoupenců a které jsou nutné pro financování jejích aktivit. Visa a MasterCard mají více než 80 procent globálního trhu elektronických plateb.

"Je těžké uvěřit, že tak velký podnik jako je Visa může učinit politické rozhodnutí," řekl agentuře AP telefonicky ze Švýcarska šéf DataCell Andreas Fink. Jeho firma se už dříve serveru WikiLeaks zastala a uvedla, že je směšné si myslet, že WikiLeaks udělal něco nezákonného.

Visa i MasterCard patří k několika firmám, které v minulých dnech nečekaně přestaly poskytovat služby pro WikiLeaks. Na internetu se vzápětí zvedla vlna odporu mezi lidmi, kteří WikiLeaks podporují. Webové stránky některých firem, které spolupráci ukončily, se pak staly terčem útoku hackerů. Prakticky celou středu nefungoval web MasterCard, později přestal fungovat i web asociace Visa.

Server WikiLeaks začal v listopadu zveřejňovat utajované diplomatické depeše a další záznamy, převážně komunikaci mezi nejvyššími představiteli Spojených států a dalších zemí, a postaral se tak o rozruch na mezinárodní politické scéně. Lidé, kteří za WikiLeaks stojí, teď v odvetě napadají firmy a další skupiny, které jsou nepřátelské vůči zakladateli WikiLeaks Julianovi Assangeovi.

Assange byl zadržen v Británii a teď čeká, zda jej tamní úřady vydají do Švédska, kde je obviněn ze sexuálních deliktů. Assange ale tvrdí, že jde o vykonstruovaná obvinění, která jsou politicky motivovaná.

Žádná z firem, která přestala serveru WikiLeaks a lidem kolem něj poskytovat služby, nevysvětlila, co ji k rozhodnutí vedlo. Například začátkem týdne zmrazila švýcarská banka PostFinance.ch Assangeovi bankovní účet, a když se začaly množit dotazy, proč tak učinila, uvedla, že Assange uvedl nepravdivé informace o místu svého pobytu.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová dnes řekla, že je kampaní proti WikiLeaks znepokojena. Zprávy o nátlaku na soukromé firmy, aby přestaly pro WikiLeaks zajišťovat finanční a internetové služby, podle ní mohou být interpretovány jako pokus zabránit serveru WikiLeaks v šíření informací. Tím by mohla být porušena práva na svobodu vyjadřování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK