Objem majetku amerických domácností vzrostl na 54,9 bilionu USD

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. prosince (ČTK) - Čistá hodnota majetku, kterým disponují americké domácnosti, ve třetím čtvrtletí vzrostl o 1,2 bilionu na 54,9 bilionu dolarů (asi 1,04 biliardy Kč). Ve své pravidelné čtvrtletní zprávě Flow of Funds to dnes uvedla americká centrální banka (Fed). O čtvrtletí dříve majetek amerických domácností po zpřesnění dat o 1,4 bilionu dolarů klesl.

Američané ale během čtvrtletí snižovali zadlužení pomaleji, než v předchozím tříměsíčním období. Zpráva je tak důkazem, že situace amerických domácností se zlepšuje velmi zvolna, což je odrazem pomalejšího růstu ekonomiky.

Zadlužení domácností se snižovalo tempem 1,7 procenta ročně, tedy pomaleji než ve druhém čtvrtletí, kdy to bylo o 2,2 procenta. Američané tak snižovali zadlužení nejpomaleji od prvního čtvrtletí 2009. Zvýšení objemu majetku ale podle agentury Reuters může Američany i tak přimět k tomu, aby více utráceli. Výdaje spotřebitelů jsou pro americkou ekonomiku klíčové, na jejím růstu se podílejí asi ze dvou třetin.

Za růstem objemu majetku amerických domácností je především růst hodnoty finančních aktiv, hlavně akcií a investičních fondů. Ty v USA vlastní téměř každá rodina. Právě akciové trhy začaly ve třetím čtvrtletí výrazně zpevňovat.

Mnohem hůř jsou na tom ale nemovitosti, v nichž mají Američané také nemalou část majetku. Hodnota domů a bytů, které si Američané pořídili, ve třetím čtvrtletí klesla, a to poprvé za několik čtvrtletí. Ve výrazném růstu naopak pokračovalo zadlužení federální vlády. Tempo zadlužování sice dosáhlo 16 procent ročně, i tak to ale bylo nejpomalejší tempo od čtvrtého čtvrtletí 2009.

Zadlužení nefinančních podniků se během čtvrtletí zvýšilo o 1,7 procenta po minimálních výkyvech prakticky v celém prvním pololetí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK