Bývalý šéf Parmalatu Calisto Tanzi dostal trest 18 let vězení

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím/Parma 9. prosince (ČTK) - Soud v italské Parmě odsoudil zakladatele a bývalého generálního ředitele potravinářské skupiny Parmalat Calista Tanziho kvůli podvodům s následným bankrotem podniku do vězení na 18 let. Oznámil to Tanziho advokát Giampiero Biancolella, který dodal, že se Tanzi odvolá.

V jiném procesu za klamání finančního trhu u soudu v Římě byl Tanzi odsouzen na deset let téměř před dvěma lety, přesto nadále žije na své usedlosti nedaleko Parmy. V Itálii nebývá zvykem, aby někdo v tak vysokém věku dostal trest vězení; Tanzimu je přes 70 let. Biancolella dodal, že Tanzi stále trvá na své nevině.

Parmalat se položil v roce 2003, když přiznal, že je jeho dluh ve skutečnosti osmkrát vyšší, než uváděl. Bankrotovou ochranu před věřiteli pak firma opustila a vrátila se v roce 2005 na milánskou akciovou burzu.

Kolaps Parmalatu byl ve své době největším evropským bankrotem. V účtech mu chybělo 14 miliard eur a jeho bankrot připravil o úspory více než 100.000 malých akcionářů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK