Akcie v Japonsku oslabily, euro naopak mírně zpevnilo

10.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes oslabily a na jejich pokles měla největší vliv snaha investorů inkasovat zisky, které hlavní index tokijské burzy nabral od začátku listopadu. Ačkoli trh je zralý ke korekci, jeho střednědobé vyhlídky jsou podle analytiků stále dobré. Na devizových trzích mírně zpevnilo euro.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 73,93 bodu a den uzavřel poklesem o 0,72 procenta na hodnotě 10.211,95 bodu. Krátce po zahájení obchodování přitom index ještě mířil vzhůru a přechodně vystoupil nad 10.373 bodů. To by jeho nejvyšší hodnota za posledních sedm měsíců. Širší index Topix dnes oslabil o 0,4 procenta na 888,22 bodu.

K výběru zisků investory přesvědčil i vývoj na trhu termínových kontraktů. Vypořádací ceny u futures a opčních kontraktů byly totiž vyšší, než se všeobecně očekávalo. Od začátku listopadu hlavní index vzrostl asi o 12 procent, což byl pro investory impulz k tomu, aby alespoň část těchto zisků s blížícím se koncem roku inkasovali.

Na devizových trzích se mírně zvýšil kurz eura, měna ale jen smazala část ztrát, které utrpěla v předchozí seanci. Na grafech technické analýzy přitom jednotná evropská měna nevypadá moc sebejistě, a je tudíž možné, že se vrátí k poklesu.

Euro se na konci obchodování v Tokiu prodávalo za zhruba 1,3243 USD, což byla zhruba stejná úroveň, jakou mělo ve čtvrtek večer v New Yorku. Dokázalo se ale odpoutat ode dna 1,3164 USD, na které přechodně spadlo v elektronické platformě EBS. Průběžná maxima jsou ale od pondělí stále nižší, což nevěstí nic dobrého.

"Stále si myslím, že dolar obecně inklinuje k růstu. Aktivita na dluhopisových trzích v USA se naopak snížila," podotkl obchodník v jedné z bank v Tokiu. Pokud by ale další statistika z americké ekonomiky byla příznivá, pak by se mohly výnosy dluhopisů podle něj zvýšit. Euro bude teď muset prokázat, že se udrží nad 1,3150 USD.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, zůstal prakticky beze změn na 79,99 bodu. Dolar vůči jenu setrval kolem 83,75 JPY, a zůstal tak blízko spodní hranice pásma, v němž se pohyboval. Australský dolar k americkému přidal 0,1 procenta na 0,9852 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK