Slovenský ministr odmítl myšlenku společných dluhopisů eurozóny

10.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 10. prosince (ČTK) - Slovenský ministr financí Ivan Mikloš odmítl myšlenku, aby země eurozóny v budoucnu vydávaly společné dluhopisy. Ministr to řekl v rozhovoru se slovenským listem Sme. Společnou emisi dluhopisů za celou eurozónu tento týden navrhl předseda takzvané euroskupiny Jean-Claude Juncker.

"Říkám ne. To je jasný krok k fiskální unii," řekl Mikloš. "Měli bychom jednoznačně odmítnout fiskální unii, protože by poškodila nejen nás, ale všechny. Zároveň ji považuji za nereálnou," dodal.

Mikloš už dříve naznačil, že eurozóna by se v budoucnu mohla rozpadnout. Alternativy pro eurozónu jsou podle něj tři: první je zmíněná fiskální unie, kterou Mikloš nechce.

Druhá možnost spočívá ve fungování eurozóny bez fiskální unie a udržení eura, ale za předpokladu nastolení tvrdých rozpočtových omezení a pravidel, restrukturalizace dluhů, pravidel bankrotu, pružných trhů práce, ale i pružných mezd.

"Tu druhou možnost považuji za dobrou i za reálnou, i když ne lehkou. Pokud je ta první (možnost) nereálná a máme na výběr z druhé a třetí alternativy, potom by mohl vzniknout dostatečný tlak na to, abychom přijali tu druhou," řekl ministr slovenskému listu.

Třetí alternativa je rozpad eurozóny. "To neznamená, že euro přestane fungovat. Rozpad v dnešní podobě může znamenat, že některé země z eurozóny vypadnou," řekl Mikloš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK