Čína zvýšila povinné minimální rezervy o dalšího půl bodu

10.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 10. prosince (ČTK) - Čínská centrální banka pokračuje ve zpřísňování měnové politiky a s platností od 20. prosince zvýší o dalšího půl procentního bodu povinné minimální rezervy. V největších bankách objem rezerv už přesáhne 19 procent z objemu vkladů a podle analytiků je pravděpodobné, že Čína bude ve zvyšování rezerv pokračovat. Počítá se ale i se zvyšováním úrokových sazeb.

Čína dala v minulých týdnech už několikrát najevo, že bude pokračovat v boji s inflací a řízením likvidity omezí úvěrovou aktivitu. Výše povinných minimálních rezerv není pro všechny banky stejná, největší rezervy musí mít zpravidla největší banky. Objem povinných minimálních rezerv je část z vkladů, které banky nesmějí dál poskytovat jako úvěry.

Od začátku letošního roku je to už pošesté, co Čína sáhla ke zvýšení minimálních rezerv. Základní úroky ale zvýšila pouze jednou, a to v říjnu. Její krok byl pro trhy velkým překvapením. Vzhledem k tomu, že čínští představitelé stále častěji upozorňují na nutnost zpřísnit měnovou politiku, další zvýšení úrokových sazeb může podle analytiků přijít každým dnem.

Čínu v posledních měsících začíná trápit vysoká inflace. Její míra se v říjnu vyšplhala na 4,4 procenta a ekonomové počítají s jejím dalším růstem. Největším problémem je růst cen potravin, které jsou v bázi indexu zastoupeny až z 30 procent. Ceny potravin se přitom od září v Číně zvýšily velmi výrazně, u některých položek v desítkách procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK