Asociace dřevařů vyzývá vládu k odmítnutí koncepce LČR

10.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD) dnes vyzvala vládu, aby neschvalovala dlouhodobou koncepci hospodaření Lesů České republiky od roku 2012. Podle organizace sdružující menší tuzemské zpracovatele dřeva je dokument, který nedávno ministerstvo zemědělství představilo, snahou o manipulaci ve prospěch velkých těžařských firem. Na základě koncepce mají být vypisovány tendry na práce v lesích LČR po roce 2012. Vyjádření MZe ČTK shání.

Velké tendry na těžbu ve státních lesích po roce 2011 by měly podle koncepce, nazývané ministerstvem Dřevěná kniha, být vypisovány na dobu deseti let. Každý rok se má soutěžit na jedné desetině jednotek.

Dřevo ze státních lesů mají prodávat těžařské firmy, pětinu dřeva musí však dále prodat na veřejných trzích. Soutěžit se má najednou o lesnické práce i prodej dřeva. Ministr Ivan Fuksa chce nechat tendry vyhlásit nejpozději do konce března. Ještě předtím hodlá nechat Dřevěnou knihu schválit kabinet.

Dřevěnou knihou prosazovaný prodej dřeva "při pni", při němž lesnické firmy ve státních lesích nejen těží, ale vytěžené dřevo také dále samy prodávají, je podle kritiků pro stát nevýhodný. Zároveň prý ohrožuje plnění Národního lesnického programu, což je vládou v roce 2008 schválená dlouhodobá koncepce hospodaření v českých lesích. Prý také diskriminuje regionální dřevozpracovatele, neboť hrozí, že se nedostanou ke dřevu, které skončí u velkých koncernů.

Kritici prodeje dřeva "při pni" preferují prodej dříví z odvozního místa. Při něm si dřevo v sortimentech prodává sám vlastník lesa. Těžební firma prodává pouze službu v podobě těžebních prací. Tento model používají například Rakouské spolkové lesy, Bavorské, Saské, Polské či Maďarské státní lesy, ale také obce a soukromí vlastníci v ČR, stejně jako druhý významný správce státních lesů v ČR Vojenské lesy a statky.

Kritikům se nelíbí ani plánované sloučení zakázek na provedení prací a prodeje dřeva do jedné zakázky. Může prý vést ke znepřehlednění nabídky a cen za jednotlivé práce a dřevo.

Nezávislá komise jmenovaná ministrem zemědělství při tvorbě dřevěné knihy vyhodnotila oba modely hospodaření za předchozí dva roky, kdy běžely souběžně. Z analýzy podle komise vyplývá, že v letech 2008 a 2009 byla pro LČR výhodnější varianta "při pni". Sdružení však způsob porovnávání obou modelů napadá a žádá o zveřejnění kompletní metodiky výpočtu. Při porovnání byla podle AČMD účelově použita metodika, která zvýhodňuje model "při pni".

AČMD vládu vyzvala k prověření ekonomické výhodnosti obou způsobů prodeje skupinou "nezávislých odborníků nesvázaných se zakázkami ani hospodařením v Lesích ČR". Žádá také kabinet i sněmovní zemědělský výbor, aby nechal k Dřevěné knize vytvořit těmito experty oponentský posudek.

Nyní se ve státních lesích hospodaří podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, jejichž platnost vyprší v závěru letošního roku. Těžařské firmy podle něj prodávají polovinu vytěženého dřeva, druhou polovinu dřeva prodávají Lesy ČR. Od 1. ledna se mělo v Lesích ČR začít hospodařit podle obřího desetiletého tendru v hodnotě 16 miliard korun.

Ten však kritizovali politici, ekologové, lesníci a výhrady k němu měl i antimonopolní úřad. Lesy ČR jej proto zrušily v polovině letošního května. Následně v září vypsali na příští rok jednoroční tendr coby jakési nouzové řešení, které má zabránit přerušení lesních prací po 1. lednu 2011. Také tento tendr zkoumá antimonopolní úřad. Obdržel několik podnětů, mimo jiné právě od AČMD. Nedávno také díky podání jedné z firem zahájil správní řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK