Jihokorejská centrální banka zlepšila odhad růstu ekonomiky

10.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 10. prosince (ČTK) - Jihokorejská centrální banka dnes zlepšila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 6,1 procenta z dříve předpokládaných 5,9 procenta. Tempo hospodářské expanze by tak letos mělo být nejrychlejší za téměř deset let. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Za zlepšením letošního výhledu stojí silné investice a soukromé výdaje. V příštím roce banka nadále počítá se zpomalením růstu na 4,5 procenta. Loni jihokorejská ekonomika v důsledku světové hospodářské a finanční krize stoupla o pouhých 0,2 procenta.

Jižní Korea je čtvrtou největší ekonomikou v Asii a patnáctou největší na světě. Země je významnou exportní mocností a domovem velkých globálních výrobců, jako jsou automobilka Hyundai Motor či producent elektroniky Samsung Electronics.

Jihokorejská centrální banka v období od října 2008 do února 2009 ve snaze podpořit ekonomiku snížila úrokové sazby celkově o 3,25 procentního bodu na rekordní minimum 2,0 procenta. Letos však sazby kvůli obavám z inflace zvýšila na 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK