Pojišťovny: Sněhová nadílka zvýšila škody o desítky procent

10.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Sněhová nadílka, která pokryla Česko počátkem minulého týdne, způsobila klientům tuzemských pojišťoven škody za desítky milionů Kč. Proti běžnému zimnímu období činil nárůst škod desítky procent. Sníh a mráz dělal problémy především řidičům vozidel, ale i chodcům. Těžký tající sníh si tento týden vybral svou daň i na střechách a přístřešcích. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami.

Kooperativa jen na vozidlech za poslední dva týdny eviduje škody za téměř 120 milionů Kč, což je o čtvrtinu více než v běžných zimních měsících. Jde většinou o menší škody. "Podobné je to každý rok s příchodem prvního sněhu. Než si řidiči zvyknou, že musí podstatně více předvídat a počítat s delší brzdnou dráhou, dochází k razantnímu nárůstu nehod," uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Česká pojišťovna v minulém týdnu proti běžnému dennímu průměru zaznamenala zhruba třetinový nárůst hlášených pojistných událostí z autopojištění. V průběhu tohoto týdne se pak situace v pojištění motorových vozidel pomalu uklidňovala a přibližovala běžnému dennímu průměru hlášených škod, upozornil ředitel komunikace ČP Jan Hainz.

V pojištění majetku registruje Kooperativa přes 150 škod za celkem pět milionů Kč. A to především v Praze a středních Čechách. Jde se o poškozené lehké konstrukce, zahradní domky, pergoly, registrují i poškozenou tenisovou halu. "Výrazný nárůst škod jsme zaznamenali až tento týden, po úterním a středečním oteplení. Sníh ztěžkl a napáchal mnoho škod na střechách a zejména lehčích konstrukcích," uvedl Káňa.

Počasí v posledních dnech dělá problémy i chodcům. Denně se Kooperativu obrací o pětinu více klientů, kteří hlásí úrazy na kluzkých chodnících a dalších prostranstvích. V běžných prosincových dnech Kooperativa eviduje kolem 400 úrazů denně, v posledních 14 dnech je to průměrně téměř 500 úrazů denně. Ve většině případů jde o zlomeniny dolních nebo horních končetin, naraženiny a pohmožděniny.

ČP největší nárůst škod zaznamenala u pádů na neupravených chodnících. Těchto škod jí bylo zatím nahlášeno přes 1200 s průměrnou škodou kolem 9000 Kč. Nejvíce úrazů utrpěli klienti v Praze, dále pak na severní Moravě a v jižních Čechách. Průměrné pojistné plnění v Praze je o něco vyšší díky vyšším náhradám ušlého výdělku, podotkl Hainz.

Škody způsobené sněžením na území celé republiky v posledních dvou týdnech se podle odhadů likvidátorů Generali pohybují v řádech desítek milionů korun. V porovnání s běžnými prosincovými dny může být jejich objem vyšší i o desítky procent. Aktuální počet hlášení činí asi 500 škod za celkem 25 milionů korun, řekl ČTK mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. Škody na vozidlech, které dominovaly minulý týden po prvním vydatném sněžení letošní zimy, budou podle něj přecházet spíše ve škody na majetku, které souvisí převážně s tíhou napadaného sněhu.

Allianz od konce listopadu eviduje pojistné událostí za 57 milionů korun, které bude vyplácet především motoristům. Proti stejnému období loni to je nárůst o 40 procent. Průměrná škoda činí 45.000 Kč. Začínají se objevovat i první škody z tíhy sněhu a pojistné události, jejichž příčinou byl mráz, upozornil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK