Spotřebitelská důvěra v USA se začátkem prosince zlepšila

10.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. prosince (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se začátkem prosince zlepšila. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity. Index důvěry stoupl na 74,2 bodu z listopadových 71,6 bodu. Analytici přitom očekávali mírnější nárůst na 72,5 bodu.

Dílčí index současných podmínek stoupl o 3,6 bodu na 85,7 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od začátku roku 2008. Index očekávání vzrostl o pouhých 0,4 bodu na 66,8 bodu.

"Bylo to lepší, než se očekávalo," řekl k údajům ekonom Sean Incremona ze společnosti 4Cast. "Zdá se, že oživení spotřebitelské důvěry pokračuje," dodal.

Ekonomové sledují index důvěry velmi pozorně, protože se z něj snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí zrychlila růst na 2,5 procenta z 1,7 procenta v předchozích třech měsících. Míra nezaměstnanosti v USA v listopadu nicméně stoupla na 9,8 procenta z říjnových 9,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK