Akcie na pražské burze v týdnu stouply o 1,3 procenta

10.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně rostly, index PX přidal 1,3 procenta na 1181,1 bodu. Nejvíce posilujícím titulem týdne byla developerská firma ECM, naopak nejvýrazněji oslabovaly akcie petrochemické společnosti Unipetrol. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Uplynulý týden si akciové trhy připsaly mírné zisky. Hlavní zásluhu na tom měly bankovní tituly, které si globálně připsaly úspěšný týden. Překvapením bylo, že akciové trhy výrazně neovlivnily výprodeje na globálních dluhopisových trzích, které probíhaly celý týden. Naopak řada světových akciových indexů dosáhla na letošní a nebo i dvouletá maxima," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář.

Akcie ECM stouply proti minulému týdnu o 13,3 procenta na 99,30 Kč, a to i přes páteční korekci o 4,6 procenta. Impulzem se podle Sklenáře stal závěr víkendového shromáždění věřitelů ECM, kteří podpořili restrukturalizační plán společnosti.

Výrazné růsty si připsala i těžební společnost NWR, která posílila o devět procent na 237 Kč. Zde se prý odrazil nárůst cen uhlí na světových trzích. Akcie Erste Bank s růstem o 4,3 procenta na 842 Kč těžily z globální nálady na bankovní tituly.

Akcie Unipetrolu klesly o čtyři procenta na 192 Kč. Společnost oznámila, že v minulý pátek vypukl požár v rafinérii v Litvínově, což by mělo vést i k dočasné snížené kapacitě rafinérie. Ztráta akcií Unipetrolu je o to výraznější, že tituly v ropném a rafinerském sektoru si připsaly výrazné růsty.

"Po týdnu, který byl relativně chudý na události z globálního hlediska, ten příští naopak přenese několik důležitých momentů. Vzhledem k dosavadním vývoj je pravděpodobnější, že akcie si také příští týden mohou připsat další mírné růsty," odhadl Sklenář.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK