Ceny ropy kvůli dolaru a Číně klesly, WTI pod 88 dolary za barel

10.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne oslabily o zhruba půl procenta a ztratily počáteční zisky. Ropný trh se dostal pod tlak zvýšeného kurzu dolaru a obav ze zvýšení čínských úrokových sazeb. To smazalo předchozí pozitivní dopad silného růstu čínského ropného dovozu.

Cena americké lehké ropy WTI klesla po 16:00 SEČ o zhruba půl dolaru na 87,80 dolaru za barel, i když předtím naopak půl dolaru získávala. WTI je nyní asi tři dolary pod úterním maximem za 26 měsíců 90,76 USD. Severomořská ropa Brent oslabila stejným tempem na zhruba 90,50 USD.

Ropu nejprve podporovaly údaje, podle nichž čínský dovoz ropy vzrostl minulý měsíc meziročně o 22 procent na 5,09 milionu barelů denně, což bylo čtvrté nejvyšší zaznamenané tempo růstu. Čínská centrální banka však poté potřetí za poslední měsíc v boji proti inflaci zvýšila povinné minimální rezervy komerčních bank. Finanční trhy čekají, že Peking v brzké době zvýší i úrokové sazby, což může oslabit růst druhé největší ekonomiky světa a zpomalit její poptávku po ropě.

Ropu odpoledne podpořil růst dolaru, protože silnější kurz americké měny snižuje investiční atraktivitu komodit obchodovaných v dolarech. Vedle problémů zadlužených zemí eura dolar posílily příznivé ekonomické údaje z USA.

Dvě přední světové organizace, které odhadují vývoj ropného trhu, dnes předložily rozdílné předpovědi budoucího růstu poptávky. Zatímco Mezinárodní agentura pro energii (IEA) pro příští rok zvýšila odhad růstu světové poptávky po ropě o 130.000 barelů na 1,32 milionu barelů denně (b/d), Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nechala svůj odhad růstu prakticky beze změny na 1,18 milionu b/d.

Ministři OPEC se sejdou v sobotu v Ekvádoru. Všeobecně se čeká, že i přes výrazný nárůst cen ropy v posledních týdnech ponechají těžební limit na dosavadní úrovni, která platí už dva roky.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:25 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 90,52 90,99 New York - Nymex WTI leden 87,82 88,36

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK